Домовой - Светловодск
» » Вчені розповіли про користь Чорнобильської катастрофи

Вчені розповіли про користь Чорнобильської катастрофи

Автор: admin
Вчені розповіли про користь Чорнобильської катастрофи
У тривалій перспективі ядерна катастрофа позначилася на природі скоріше позитивно, аніж негативно.
Міжнародна група екологів з Білорусі, європейських країн та США провела дослідження, щоб оцінити стан флори і фауни в “зонах відчуження” після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році, пише Eurekalert. Докладні результати дослідження опубліковані в журналі Current Biology.
Фахівці дійшли висновку, що майже 30 років по тому дика природа в цих зонах процвітає. Незважаючи на те, що рівень радіації там все ще підвищений, в цілому катастрофа в тривалій перспективі не позначилася на популяції рослин і тварин негативно.
І навіть більше того, судячи з нинішнього стану місцевої природи, діяльність і присутність людини завдає їй більше шкоди, ніж радіація і радіоактивні опади.
“Відомості про чисельність різних видів тварин в околицях епіцентру аварії ілюструють гнучкість і стійкість природних екосистем, звільнених від антропогенного тиску”, – зазначив один зі співавторів дослідження Джим Біслі (Jim Beasley).
Після катастрофи в уражених зонах виросла популяція всіх великих ссавців – від бобрів до кабанів і лосів.
Особливо зросла чисельність вовків – їхня популяція в середньому всемеро перевищує ту кількість хижаків, які мешкають в сусідніх парках і заповідниках.
“Це не означає, що радіація для життя корисна. Це лише результат відсутності людської діяльності – полювання, ведення сільського та лісового господарства, – яка завдає природі куди більшої шкоди”, – резюмував ще один автор дослідження Джим Сміт (Jim Smith).
1764     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб