Домовой - Светловодск

"Світловодськ -наш дім" на Дніпропетровщині

Автор: redaktor
"Світловодськ -наш дім" на ДніпропетровщиніОдного лиш дня перебування на Дніпропетровщині, 23 травня, вистачило депутатові світловодської міськради, голові громадського об’єднання «Світловодськ – наш дім» Іванові Маліновському так наповнитись враженнями, що ними він аж ніяк не міг не поділитися із нашою газетою. Але, все по-порядку…

Його об’єднання відоме у Світловодську передовсім своєю соціологічною роботою щодо удосконалення життєдіяльності міста – опитування, тестування тощо, результати якої неодноразово застосовувались на це саме удосконалення. От і цього разу, каже Маліновський, актив об’єднання, до якого, між іншим, входять далеко не останні представники нашої громади, зокрема, підприємець, а після складання Володимиром Волковим своїх депутатських повноважень, ще й депутат міськради Сергій Єременко, начальник міського управління освіти Геннадій Френкель, зібрався на своє чергове засідання аби визначитись із своєю діяльністю у нинішній складний і для міста, і для України в цілому час. «Завдяки засобам масової інформації в площині новин із сусідньої до нас Дніпропетровської області можна зробити наступні висновки: це, переважно, російськомовна область – така, як і Донецька з Луганською, але, на відміну від них, вона являє собою взірець стабільності миру та тяжіння тамтешнього населення до єдності України. От ми і вирішили на власні очі познайомитись з цим феноменом і по можливості – з його творцем, Ігорем Коломойським, який вже три місяці очолює Дніпропетровську облдержадміністрацію та його командою, з метою перейняти набутий там досвід для Світловодська», — говорить Маліновський. Забігаючи наперед, зазначимо, що з головою ДОДА світловодцям не довелося пересіктися – аж надто багато роботи наразі у Коломойського. Але цю «нестачу» їм повністю компенсував його «права рука», який відповідає за безпеку, підтримку громадянської злагоди на Дніпропетровщині Борис Філатов. «Саме з ним і зв’язались ми телефоном. І він погодився прийняти нашу делегацію у складі вашого покірного слуги і Сергія Івановича Єременка. І попри свою титанічну зайнятість, присвятив нам майже увесь день. Між іншим, нашу поїздку гаряче підтримав Геннадій Юрійович, для якого, як педагога і освітянина, чужих дітей не існує – на засіданні було помітно, як щиро переживає він за діток Донбасу, для яких, через воєнні дії там, увесь навчальний рік виявився, по суті, зіпсованим. І його передовсім цікавило, як на Дніпропетровщині завершується навчальний рік, йде підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання і тому подібні питання», — зазначив наш інтерв’юер.

… Те, що Дніпропетровщина разом Коломойським являє собою феномен не лише для візитерів-світловодців підтвердило їхнє очікування у приймальні Філатова – довелося почекати поки пройде його прес-конференція для кількох американських, європейських і навіть для одного японського ЗМІ. Та спочатку Маліновський поділився враженням про перетин адміністративного кордону з цією областю… Досить солідний блокпост з українськими державними прапорами по периметру. Інші стяги, наприклад, партійні – відсутні. Як розповіли гостям тамтешні оборонці, вони принципово відмовились від партійного «розфарбування» — тільки синьо-жовті стяги – «Мы за Украину!» — це їх головне переконання. А ще його і Єременка приємно потішило те, що оборонці сповнені рішучості відстоювати єдність і територіальну неподільність України, причому жоден з них не розмовляв українською.

В цьому наш співрозмовник жартома віддає належне президенту Московії Путіну, який, як ніхто інший, зазіхнувши на Україну, зцементував єдність її громадян, незалежно від мови спілкування, віросповідання та політичних симпатій… Заступник Коломойського справив на світловодців надзвичайно позитивне враження. Розмовляючи з ним, Маліновський переконався, що для цих людей головне не симпатії електорату, які будь-що треба здобути до якихось чергових або позачергових виборів. Вони, наголосив він, — не якісь там тимчасовці, що протирають штани у своїх кабінетах. Вони живуть практично на колесах, встигаючи за день побувати у кількох населених пунктах області, налагоджуючи і підтримуючи суспільний діалог з усіма, навіть, антагоністичними одне до одного, верствами населення. Сам же Дніпропетровськ, за його словами, потопає у синьо-жовтих кольорах – машини, будинки, вулиці та сквери… Всюди ці символи української державності. Не могли ми не поцікавитись ловами ворожого елементу на теренах області, за що, як відомо, Коломойський видає пильним громадянами солідну винагороду у кілька тисяч доларів.

«Так, ми також цим поцікавились у Бориса Альбертовича. На що він напівжартома відповів: раз Путін фінансує війну в Україні, то ми фінансуємо мир – виплачуючи преміальні за здану зброю і за диверсантів, які до нас із нею прийшли. А якщо серйозно, то ця практика є суттєвим складником миру і спокою на Дніпропетровщині», — підкреслив Маліновський…

На завершення нашої розмови ми поцікавились у нього: що корисного із побаченого й почутого у цій сусідній області можна застосувати у Світловодську? «На даний момент, — відповів він, — нам треба проаналізувати результати нашої поїздки і розкласти все по поличкам. Але вже зараз можу сказати, що нашій владі, з огляду на дніпропетровський досвід, вкрай важливо спиратися на фаховість своїх чиновників, а не партійні квоти, розсаджуючи по керівним кріслам недосвідчених осіб лиш за те, що вони належать до тієї чи іншої політичної сили. Також необхідно налагоджувати діалог усередині територіальної громади, яка є далеко неоднорідною. Нехай кожен матиме можливість висловитися. Для цього треба визначитися і з часом, і з місцем проведення таких дискусій, на яких влада має бути таким собі третейським арбітром. Нехай у таких дискусіях люди „випускають пар“. А після цього, крок за кроком, визначатися із спільними точками дотику. А там і до суспільного порозуміння, як-то кажуть, рукою подати».

"Світловодськ -наш дім" на Дніпропетровщині

"Світловодськ -наш дім" на Дніпропетровщині


Віталій АСАУЛЕНКО,
«Світловодськ Інформ»
2211     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб