Домовой - Светловодск

Рішуче налаштований Чорноіваненко

Автор: redaktor
Рішуче налаштований ЧорноіваненкоСеред тижня до Світловодська з робочим візитом приїздив голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко. Після нетривалої бесіди із очільниками району, обласний спікер також провів у «депутатській кімнаті» зустріч і з головами сільських рад, депутатами та аграріями нашого району. Не оминули поспілкуватися із ним і секретар міськради Зінаїда Климчук та деякі міськдепи. У своїй вступній промові Чорноіваненко позиціонував себе як рішучий борець із корупцією у владних ешелонах та палкий прихильник адміністративної і територіальної реформ, що розпочнуться від 2015 року – після відповідних змін та поправок до Конституції України. За його словами, 23 роки Україна топталася на місці, а по багатьох позиціях невпинно зсувалася униз.

Таким чином він піддав нищівній критиці розпіарений ларінський проект «Центральний регіон-2015», назвавши його забаганкою, бо грошей не добавлялося, а тільки зменшувалося. А награбовані на місцях гроші йшли на утримання «тітушок». «І ми покажемо людям, як робився піар на їхніх грошах. І як жили одні, і як жили інші», - пообіцяв обласний спікер. Тому-то й постали люди, щоби покласти цьому сповзанню край. Одним із кроків щодо цього має бути оновлена Конституція України. А основним чинником цих змін буде децентралізація влади, яка гарантуватиме територіальним громадам пріоритетних повноважень у господарській і фінансовій сферах. Бюджети формуватимуться не згори донизу, коли центр забравши всі гроші з місць і розподіляв їх потім по регіонах в залежності від їхньої (регіонів) лояльності до нього (центру) – після конституційних змін левова частка зароблених регіонами коштів у регіонах-же і залишатиметься. І вони самі вирішуватимуть, куди і на що їх витрачати. Цьому має прислужитись і адміністративна реформа, початком якої будуть місцеві вибори 2015 року (і парламентські), де вже не обиратимуть окремо міську та районні ради – міста і села обиратимуть єдиний виконком і депутатський корпус, який обиратиме «об’єднаного» міськрайонного голову.

Чому голова обиратиметься не прямим голосуванням населення? Спитав сам себе Чорноіваненко. Та тому, щоб уникнути тертя і розбіжностей між ним і депутатами – хиба, з якою не за чутками знайомі і світловодці. Роль президентських «намісників» (нині це голови РДА та ОДА) буде мінімізована. Від 15-го року ці «намісники» будуть виконувати виключно наглядові функції щодо дотримання законодавства без права втручатися у господарчі та фінансові справи територій. Будуть зміни і до податкового законодавства, головною з яких буде значне послаблення податкового «зашморгу» - залишиться лиш вісім обов’язкових податків.

Потім настала черга запитань-відповідей, які стосувалися в основному «сільських» та аграрних питань. Але було і кілька цікавих нюансів, пов’язаних із Світловодськом безпосередньо. Їхніми «носіями» були представники ВО «Батьківщина» як районної, так і міської, які, до того ж, виявили певну відсутність єдності в міському та районному осередках партії полум’яної Юлії.

Так, Юрій Сап’янов, депутат міськради, який нещодавно публічно вийшов із «батьківщинівської» фракції, але підкреслив, що він є член «Батьківщини», поцікався у гостя: чи не пора об’єднання водоканалів області в ОКВП «Дніпро-Кіровоград» визнати помилковим і повернути кіровоградський, знам’янський, олександрійський та світловодський його сегменти у підпорядкування на місцях. Та, перед тим, як почути відповідь, від почув спочатку репліку від ще одного «батьківщинця», але районного – Олексія Більчіча, що «тебе вже виключили із «Батьківщини»… Але Сап’янов промовчав, слухаючи відповідь облспікера. Дійсно, відповів той, у Світловодську до об’єднання тариф на воду був вищий, ніж у Кіровограді. Але оратор закликав зважити на такий штрих: з метою реконструкцій водопровідних господарств України на предмет їхнього енергозбереження, Урядом укладено угоду зі Світовим банком про виділення 425 мільйонів (щоправда, не вточнив – доларів чи гривень) на ці реконструкції. А це, за словами гостя, дозволить суттєво знизити затрати на видобуток питної води і відведення каналізаційних стоків, а відтак – зупинити зростання тарифів. Тонкощі цього кредитування полягають у тому, що у крупних підприємств буде більше шансів отримати «реконструкційні» кошти. Відтак він порадив не «дробити» ОКВП.

Наступним, хто ще підняв світловодську тему, був також «батьківщинець», райдеп Ігор Кузьменко. У Світловодську, сказав він, наразі відбувається рішуче ЖЕКівське реформування. «Але, чомусь, звільняючи комунальні підприємства від одних корупціонерів на їхні місця садовлять інших». І Кузьменко назвав прізвище одного з цих «інших» (між іншим, - також свого однопартійця), який, працюючи у гуманітарній сфері району, поцупив цукерки, що призначалась діткам у якості подарунків – про що свідчать судові документи, яким він аргументував своє звернення до спікера... (Ми ж не озвучуємо цього прізвища з двох причин: перша – воно і без цього у всіх на слуху, і друга, знаючи, як провінції чиновники ревно ставляться до оприлюднення своїх «хвамілій» саме у негативному ключі, описання у міській газеті заяви Кузьменка – то вже чимало. Прим. ред.)… І не зважаючи на репліку того ж таки Більчіча, що Кузьменка «душить жаба», бо саме він мітив у крісло комунального начальника, Чорноіваненко виявив жвавий інтерес до кузьменківської заяви, запросивши офіційного звернення до нього, пообіцявши невідкладно розібратись.

Рішуче налаштований Чорноіваненко
Рішуче налаштований Чорноіваненко
Рішуче налаштований Чорноіваненко
Рішуче налаштований Чорноіваненко
Більше в газеті «Світловодськ Інформ»


1 Чорноіваненко як рішучий антикорупціонер;
2. Позафракційний «батьківщинець» переймається долею водоканалу;
3. «Батьківщинець» Кузьменко звинувачує свого соратника по партії у крадіжці цукерок;
4. А «батьківщинець» Більчіч «стібається» над своїми однопартійцями.
1855     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб