Домовой - Светловодск

Вони раз і назавжди зникли з карти України, та не з пам'яті!

Автор: admin
Вони раз і назавжди зникли з карти України,  та не з пам'яті!

Хто такі Чайковський і Коцюбинський знають не тільки мешканці цих вулиць у Світловодську, а й, мабуть, усі мешканці України. А от хто такий Скубіївський, на честь якого названо, на думку деяких мешканців вулиці Скубіївської (за їхньою версією Скубіївського) не знає ніхто, бо насправді назва вулиці походить від назви давнього села гончарів Скубіївка, що опинилось під водами Кременчуцького водосховища, хоча було б логічніше, якби цю назву носила вулиця Будівельників у Андрюшкиному Яру, бо саме вона веде до узвозу, який колись доправляв скубіївців до рідного села. А це «колись» закінчилось 55 років тому, коли 4 жовтня 1959 року за допомогою МАЗів було перекрито русло Дніпра. Разом із Скубіївкою під водою опинилось ще 24 населених пунктів Новогеоргіївського (тепер Світловодського) району, проте більшості з них пощастило залишитись на мапі нового міста Світловодська у назвах вулиць:
Крилів – Крилівська;
Закаміння – Закамінна;
Калабарок – Калабарська або Калабароцька, але не Колаборокська (як в офіційних документах);
Вітрівка – Вітрівська;
Качанівка – Качанівська;
Тясминка – Тясминська;
Змитниця – Змитницька;
Коропівка – Коропівська (не Корапівська як у деяких теперішніх документах);
Клочкове – Клочківська;
Табурище – Табурищанська, хоча саму добре знану в місті назву Табурище й замаскували під назвою Хмельницький мікрорайон.
Менше пощастило Ревівці, яка до 1969 року взагалі була окремим, хоч і переселеним, населеним пунктом, бо офіційно вона називається Заводським мікрорайоном, але й їй «випала честь» - одна з вулиць носить назву затопленого міста – колись районного центру – Новогеоргіївська. Проте не знайти серед топонімів Світловодська і району слідів Чаплища, Чернечого, Самусівки, Бондарівки, Пеньківки, Квашиного, Макарихи, найстарішої поряд із Криловом Воронівки, хоча в місті є 6 Проектних вулиць. Можна сказати, що більше поталанило Подорожньому – принаймні таку назву має село по дорозі на Чигирин, обом Липовим і Змитниці – на їх честь названі острови на Кременчуцькому «морі» між Пивихою і Московською горою – свідками прадавньої історії краю.

Вони раз і назавжди зникли з карти України,  та не з пам'яті!
Для довідки:
Мартиролог акції з переселення:
Населених пунктів - 25
Колгоспів - 11
Комунальних приміщень - 354
Приватних будівель - 125
Шкіл - 22
Сільських клубів - 14
Православних храмів + синагога - 4
Промислових підприємств - 3
Лікарень - 3
Дитячих будинків - 2
Дім інвалідів – 1


Голова ГО «Спадкоємці
Крилівщини і Новогеогіївщини - СКРиНя»,
Світловодського МО ВУТ «Просвіта» С. Гайдук
2008     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб